ODTÜBİRDER olarak online sohbetlerimize farklı platformlar üzerinden hız kesmeden devam ediyoruz. Bu hasbıhaldeki konuğumuz değerli üyelerimizden, 2006 yılı ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği mezunu, TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener idi. Akyener, farklı alanlarda kaleme aldığı (“Peygamber Ordusunda Askerlik”, “Cuma Rüzgarı”, “Bizim Halep: Enerji Harekatı”, “Doğu Akdeniz Gaz Politikaları”, “Enerji-Güvenlik-Siyaset Boyutlarıyla Suriye İç Savaşı”, “Türk-İslam Dünyasında Enerji Birliği” ve “Yeni Türkiye Vizyonunu Taşıyan Örnek Bir Belediyecilik Anlayışı”, “Hz. Ebu Bekir’in Yöneticilik Anlayışı” isimlerinde) sekiz adet kitabı bulunan değerli bir yazardır.
14 Temmuz günü; Hz. Muhammed (s.a.v.)’in en yakın arkadaşı ve mağaradaki iki kişiden biri olarak nitelendirilen, İslam Devleti’nin ilk halifesi olan, Hz. Peygamber (s.a.v.)’in vefatından sonra temelleri yeni atılmış olan çiçeği burnunda İslam Devleti’nin sürdürülebilirliği için en riskli dönemde idareye gelen Hz. Ebubekir’in yönetimi üzerine keyifli ve bilgilendirici bir sohbet gerçekleştirdik. Hasbihalimiz vesilesiyle Akyener’in bir hafta önce, 7 Temmuuz’da, yayınlanan “Hz. Ebubekir’in Yöneticilik Anlayışı” kitabının da tanıtımına vesile olmuş olduk.
Hz. Ebubekir’in yönetim anlayışı üzerine pek de fazla çalışma bulunmamaktadır. Akyener, “Bunun sebepleri arasında veri eksikliği ile Hz. Ebubekir’in sadece iki yıl üç ay kadar kısa bir süre zarfında idareci oluşunun etkisi büyüktür.” diyor ve ekliyor “Lakin Hz. Peygamber (s.a.v.)’den sonraki süreçte, vahiyle beslenmeyen, yanlışa düşebilen ve bu sebeple eleştirilebilen olma niteliğindeki ilk insan olan Hz. Ebubekir’in kısa dahi olsa yönetim anlayışı ve bıraktığı örneklem, belki de kendisinden sonra gelecek olan bütün diğer halifelerin İslam’a katkılarından daha mühimdir. “.
Kıymetli mezunumuz son yazdığı kitabında, Hz. Ebubekir’in halifelik yaptığı dönemdeki önemli olaylar karşısında yönetim anlayışını, stratejilerini ve hedeflerini örnekler ile incelediğini belirtiyor. Bu kapsamda, kitabında, öncelikle kendisini tanıyabilmek amaçlı Hz. Ebubekir’in hayatından kısaca bahsedilmiş, sonrasında ise Hz. Muhammed (s.a.v)’in vefatından sonra İslam Devleti’nin genel durumu ortaya konarak, Hz. Ebubekir’in yönetimi devralış şekli, devraldığı dönemde ortaya çıkan riskler ve yöneticilik yaptığı dönemde karşılaştığı önemli olaylar anlatılmış. “Bu riskler, olaylar ve mevcut durum göz önüne alınarak, öncelikle bir lider yöneticide bulunması gereken temel özellikler tanımlanacak, sonrasında da bu özellikler penceresinden, Hz. Ebubekir’in yönetim teknikleri, bu tekniklerin İslam Devlet anlayışına katkıları ve kendisinden sonra gelen idareci Hz. Ömer’e bıraktığı devletin durumu örneklerle incelenecektir.” diyor ve sohbetimiz esnasında da bu örneklerden bir kaçını bizlere aktarıyor Akyener.
Bizler de öncelikle topluma kazandırdığı bu güzel ve bilgilendirici kitap için, daha sonrasında da keyifli sohbeti için değerli mezun üyemiz, TESPAM başkanı Oğuzhan AKYENER beye ve katılım sağlayan bütün mensuplarımıza bir kez daha teşekkürlerimizi iletiyoruz.